De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) is kritisch over een wetsvoorstel van het kabinet. Dit voorstel wil de regels verbeteren voor het vastleggen van informatie van mensen die geld lenen. Maar volgens de AP beschermt het voorstel consumenten lang niet goed genoeg.
Wist u dat uw telefoon- of streaming-abonnement straks misschien als krediet geregistreerd kan worden? Het wetsvoorstel maakt namelijk niet duidelijk welke financiële overeenkomsten worden vastgelegd en vanaf welk bedrag. Kort door de bocht betekent dit dat een Netflix- of Disney+-abonnement invloed kan hebben op het bedrag dat u mag lenen!
Als u geld wilt lenen of een creditcard aanvraagt, wil de bank natuurlijk weten of u het geld kunt terugbetalen. Bureau Krediet Registratie (BKR) beheert deze gegevens. Het gaat inmiddels om financiële informatie van meer dan tien miljoen mensen.
Nu worden die gegevens nog vijf jaar bewaard. Het kabinet wil deze periode verkorten naar drie jaar. Maar dat is nog steeds te lang, vindt de AP. De gegevens zouden niet meer bewaard moeten blijven als de lening is afgelost, tenzij daar een goede reden voor is.
Als u ooit een lening heeft afgesloten of een andere schuld had, is de kans groot dat uw gegevens nog bekend zijn bij het BKR. Denk daarbij aan:
'Het doel van kredietregistratie is om te voorkomen dat mensen te veel lenen en in de schulden raken. Als iemand een krediet aflost zonder problemen, is er geen reden om de gegevens te bewaren. Mensen moeten verder kunnen met een schone lei', zegt Katja Mur van de AP.
Dit past ook beter bij de regels van de Nederlandse privacywet. Die zegt dat er niet meer gegevens verzameld en bewaard mogen worden dan nodig is. Hoe minder dat er zijn, hoe minder er fout kan gaan. Bijvoorbeeld dat iemand een lening misloopt door verouderde informatie.
Wilt u meer weten over registratie bij het BKR of heeft u andere vragen over een bestaande of nieuwe lening? Neem dan gerust contact met ons op.